Pages

Tuesday, February 21, 2012

pengalaman bercuti di jakarta dan bandung



salam... harini free sket, aku nak citer la sal aktiviti hari last kat bandung n menuju ke jakarta shopping utk kali terakhir.. pg tu dlam kul 7.30am waktu bandung kami pon bekfist la past packing barang2 nk balik kg dah..huhu

ni hotel kami kt bndung


masa odw tu, nampak la cara hidup org bandung.. meniaga kat tepi jalan raya jer.. xder pasar ker?huhu
kalo kat malaysia cam pasar borong la.. nege kat tepi jalan..huhu
ni kitorang kat jakarta dah.. melawat taman mini indonesia indah.. cam taman mini malaysia la...

tapi kat cini rumahnyer besar2 n banyak.. ada dalam 35 buah rumah dari seluruh kepulauan indonesia.. maknanya, saper x sempat g seluruh indonesia.. datang melawat cini dah macam melawat satu indonesia dah.. dah kat 20 tahun dah taman nie wujud... ilham daripada isteri sukarto ibu teen kalo x silap aku..

 rosmah buat apa??hehehe
taman nie dibina bagi rakyat indonesia mengenali budaya bangsa di setiap kepulauan .. kot2 ada gak rakyatnya x mengenali budaya bangsa... kalo di lihat dari keunik senibina rumah disetiap kepulauan. mmg banyak kelainannya kerana pelbagai bangsa yng menjadikan indonesia nie unik.. tapi yg kita tahu, org indonesia datang ke malaysia yang jahat2 kan? sebenarnya tidak.. cuma segelintir saja yg mcm tu n jugak segelintir saja yg melakukan provakasi kat malaysia... dorang sangat menghormati rakyat kita kerana kita adalah serumpun.=)

nie gambar dalam rumah sumatera barat... macam muzeum.... ada patung kawin... ada katil dll...

huhu.. lepas melawat taman tu.. kami pon di bawa makan ker restoran malam pertama kat jakarta tu... makan masakan padang.. ttp bes.. lauk beza2

 
pas makan tu.. kami di bawa ke etc mangga dua.. tmpat membeli belah glamor kat jakarta, sesak org.. ramai sangat. kalo kat malaysia xder la sangat org ramai kat pasaraya ye dak? kalo artis mari jer kan ramai...huh

org cni cam tahu2 jer kami ni org malaysia.. segala harga yg dorg jual terus convert ke ringgit.. cam telekung. dorg cakap 25 ringgit sahaja.. murah2.. duit malaysia di terima..huhh.. nie mesti org malaysia ramai datang cini kan..huhu masa naik sampai tingkat atas.. dorg cam pandang kami semacam jer..huhh
macam da tahu kitorg warga asing..heheh wat bodo jerlah n jalan laju2 jer..huhu yg masa kat atas mall nie ak sempat beli 'cd adele' . satu harga dia 20 ribu jer dalam rm2.10..huhh cd cetak rompak rm2.10.. murah2..hahah

kami xsempat dah amek pic kat komplex etc mangga dua nie cz bateri da low..


 
da nak balik da....

nie makan malam dalam flight.. makan mee goreng jer....hahah terhuyung hayang masa nak makan nie cz kapal terbang langgar ribut..huhh.. tapi makan jugak la cz lapo.. mujur x tumpah.hahha

dalam kul 11.30pm sampai kat klia..
 amek bagasi segala bagai kul 12.30am baru kat balai ketibaan tingakt 3 klai.. tggu paksedara aku amek.. malam tu jugak excited punya pasal balik ke terengganu kul 1.30am... sesat  + ngatuk punya pasal, 2 kali tdo kat R&R... sedar2 pas subuh kul 6.30am kat temerloh...

semayang jap n terus tolak balik.. dalam kul 8.30am baru sampai rumah.. penat + letih tapi puas..
syok sanagt2.. duit belanja habis dalam 4 juta rp.... tapi berbaloi... nt nak g lagi akt bandung.. inysaalllah..=)

10 comments:

MawardiYunus said...

memang respek dengan kesungghan rakyat disana mencari duit dengan meniaga... x p takubang parahu ker ??
http://mawardiyunus.blogspot.com/2012/02/istilah-minda-tangkuban-perahu-bandung.html

hairil said...

kan..... durg besungguh2 cz miskin.huhu p tkubang parahu.. tgk pos belakang

shameel said...

bermalam kt hotel di mana di bandung yer. saya dulu di hotel perdana wisata. Tak kena tipu ke kt tangkuban perahu tu. saya dulu kena tipu oleh peniaga kat situ.

hairil said...

sama.. perdana wista..hhhuhu
dia punyer bekfish x bayk choice kan..huhu masa kat takungan parahu xder la kena tipu cuma mber kena tipu.. pasbih 1 rp 50ribu.. sy beli kat bawah 4 rp 50ribu.. skit ati mber tuh.. cuma saya takut masa rasa buat strawberi tu.. rasa 1 n cm paksa kena beli. so beli lah 4 bekas rp 100 ribu... padahal buat apa banyak2 kan... sampai kat kl cam lecuh kena pns tp buat strwberi sana manis

robotkuning said...

bes kan bro sekali sekala tengok tempat orang..suasana berbeza. ;)

hairil said...

aah.. sonok.... kdg2 kita rasa bersyukur..=)

Odie Ajaa said...

i nk bgtau pengalaman i kt gunung volcano ni. kiteorg kne tipu around rm 1200 k kt gunung ni saje.. org yg jual souvenir tu ketok we all kaw2 punya..

hairil said...

yker?? u la.. style sy.. klo xnk bli.. buat xlyn jer.... dorg mcm jht sket kn

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi kami di:

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Kami memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati di Indonesia. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour dan Bali Muslim Tour.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.

adrianiku said...

1 CAR TOYOTA AVANZA 2013 FOR 2-5 PAX

PAKET MURAH PROMO "1" : RP 375.000 / 118 RM/ USD 31.25
INCLUDE:
> 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS DRIVER
> PLUS BBM / MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR PACKAGE)
> PLUS PARKING TAX
> DALAM KOTA ( PASAR BARU, FO DAGO STREET + RIAU STREET

PAKET MURAH PROMO "2" LEMBANG AREA : RP 425.000 / 133 RM / USD 35.5
INCLUDE:
> 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS DRIVER
> PLUS BBM / MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
> PLUS PARKING TAX
> DALAM KOTA + LEMBANG AREA ( FLOATING MARKET, SARI ATER, TANGKUBAN PERAHU)
> TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA


PAKET MURAH "3" CIWIDEY : RP 525.000 / 165 RM/USD 43.75
INCLUDE:
> 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM/ MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
> PLUS PARKING TAX
> PLUS TOL / HIGHWAY TAX
> DALAM KOTA + CIWIDEY ( KEBUN STRAWBERRY, KAWAH PUTIH )
> TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

PAKET MURAH "4" GARUT : RP 775.000 / 235 RM / USD 77.5
INCLUDE:
> 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM/ MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
> PLUS PARKING TAX
> PLUS TOL / HIGHWAY TAX
> DALAM KOTA + CIWIDEY ( KEBUN STRAWBERRY )
> TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

PAKET MURAH "5" JAKARTA - BANDUNG : RP 775.000 / 235 RM / USD 77.5
INCLUDE:
> 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM/ MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
> PLUS PARKING TAX
> PLUS TOL / HIGHWAY TAX
> TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN


NEED HOME STAY
NEW PAKET CARS + HOMESTAY = RP 900.000 NETT
INCLUDE :
> STAY FOR 2D/1N HOUSE IN PESONA BALI RESIDENCE ONLY 5 MINUTES FROM TOLL GATE BUAH BATU
> 2 BEDROOM + 1 BATHROOM FOR 2D/1N
> FOR 4 PEOPLE + 2 KIDS UNDER 12 YEARS
> 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS DRIVER
> PLUS BBM
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT INTO HOME STAY
> PLUS BREAKFAST FOR 4 PEOPLE

WE PROVIDE KERETA FOR 2 PAX, 7 PAX, 10 PAX, 14 PAX OR BUS.

CALL OR TEXT : +62 8213 97 313 88
whatsapp : +62 8213 97 313 88
ym : adriani_ku@yahoo.com
email : adrianiku@gmail.com
web : http://sopirdibandung.blogspot.com/
web homestay :http://kyahomestay.blogspot.com
PIN BB : 28914414 / aul
facebook : adriani_ku@yahoo.com
twitter : @supirbandung
LINE : +62 8213 97 313 88
cp : aulia